Wybierając projekt domu jednorodzinnego kierujemy się nie tylko jego estetyką, ale również funkcjonalnością. Decydujemy się na taki projekt, który, w naszym odczuciu, będzie miał optymalnie rozplanowane pomieszczenia. Wygodna i zdrowa kuchnia powinna zapewnić komfort przy przygotowywaniu posiłków. Dotyczy to wszystkich jego etapów – od przechowywania produktów, poprzez gotowanie, po przechowywanie gotowych potraw.

Przechowywanie. Warto bez wątpienia wybrać projekt domu z wydzieloną spiżarnią. Takie pomieszczenie jest zazwyczaj niewielkie, jednak świetnie sprawdzi się jako miejsce do przechowywania tych produktów, które nie powinny być narażone na bezpośrednie światło słoneczne. Dotyczy to również niektórych sprzętów kuchennych. Dobrze jest zadbać o to, aby lodówka nie była wystawiona na słońce, gdyż do chłodzenia zużywała będzie więcej energii.

Oświetlenie. Często lokalizuje się kuchnię na te kierunki świata (północ, wschód), gdzie bezpośredniego światła słonecznego dociera najmniej. Nie oznacza to jednak, że kuchnia powinna być ciemna – po prostu lepiej, aby docierające światło było rozproszone. W kwestii światła sztucznego, warto zainwestować zarówno w dobre oświetlenie sufitowe, jak i dodatkowe, doświetlające blaty kuchenne.

Podgrzewanie posiłków. Obróbka termiczna jedzenia to kolejna ważna kwestia – warto zapoznać się z ofertą dotyczącą kuchenek i wybrać najlepszą dla siebie typ. Kuchenki gazowe to nieco przestarzały, choć wciąż popularny typ kuchenek. Posiada sporo wad, m.in. zagrożenie bezpieczeństwa związane z gazem, niszczenie garnków. Kuchenki te są mniej atrakcyjne wizualnie. Z drugiej strony są one lubiane przez profesjonalnych kucharzy- także tych znanych z telewizji ;), a ponadto zapewniają precyzję dozowania ciepła. Kuchenki ceramiczne elektryczne działają podobnie do kuchenek gazowych, jednak źródłem ciepła jest nie gaz, a energia elektryczna. Kuchenki indukcyjne elektryczne działają natomiast nieco inaczej niż inne (podgrzewanie posiłku odbywa się poprzez indukcję elektromagnetyczną w samym garnku, a nie poprzez podgrzanie kuchenki).
Popularne są również kuchenki mikrofalowe, pozwalające na szybkie i wygodne podgrzanie jedzenia do odpowiedniej temperatury. Mają one jednak zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Wątpliwości związane są głównie z emitowanym przez te urządzenia promieniowaniem, które to może negatywnie wpływać na zdrowie. Zazwyczaj jednak, urządzenia te są bezpieczne, a emitowane promieniowanie ma wartość ułamka z dopuszczalnych wartości.

Odprowadzanie oparów i zapachów. Warto zadbać o odpowiednie odprowadzenie wilgoci, oparów oraz zapachów. Na rynku dostępne są różnego rodzaju okapy – podstawowe ich rodzaje to okapy pochłaniające (powietrze jest zasysane do urządzenia, następnie filtrowane i wypuszczane z powrotem do kuchni), oraz te podłączone do kanału wentylacyjnego, odprowadzające przefiltrowane powietrze na zewnątrz domu. Okapy różnią się także formą. Okap podszafkowy, zajmujący najmniej miejsca, sprawdzi się w małej kuchni. Inny rodzaj okapu zabudowuje się z zewnątrz meblami kuchennymi wg indywidualnych projektów (szafka maskuje wówczas okap). Okapy odprowadzające powietrze do pionów wentylacyjnych wymagają więcej miejsca, zazwyczaj mają również bardziej designerską formę. Ponadto, warto także zwrócić uwagę na parametry urządzenia, tj. jego wydajność, rodzaj zamontowanych filtrów, oświetlenie.

Można zastanowić się także czy wybrać projekt domu z otwartą kuchnią czy z zamkniętą kuchnią lub z kuchnią z wyspą lub barem.

Wszyscy dbamy o to, aby nasze posiłki były zdrowe, starannie dobieramy składniki do przyrządzanych potraw – warto więc zadbać również i o to, aby przechowywanie oraz przetwarzanie tego co jemy odbywało się w odpowiednich, zdrowych warunkach.